Studieresan 2014

Skrivet av arboretumnorr den 8 september 2014

Torsdagen den 4 september samlades ett gäng förväntansfulla Vänner på Umeå Airport med destination Riga. Efter en behaglig flygresa, landade vi vid 17-tiden i Riga där en vresig taxichaufför förde oss till vårt hotell, Konventa Seta. Hotellets rum var utspridda i flera vackra hus i närheten av Peterskyrkan i den allra äldsta delen av Riga.

Bild 1

Efter att vi packat upp och fräschat upp oss, samlades vi för en gemensam, första middag på Blå Kon, en restaurang i närheten av hotellet. Restaurangen var belägen i ett gammalt hus med vackra väggmålningar. Där serverades vi en god måltid och stiftade bekantskap med Rigabalsam, som sedan blev obligatorisk till middagarna.

Följande dag vaknade vi upp till sval, men solig morgon. Efter att vi intagit hotellets fruskost, som var riklig, bar det iväg till “The Botanical Garden of the University of Latvia”. Den var belägen ca  km från vårt hotell i västlig riktning. Vi åkte över Dauga, floden, som rinner genom Riga och förbi det nybyggda biblioteket, för den dagen bevakat av stridsutrustade soldater. Riga är, liksom Umeå, Europeisk kulturhuvudstad 2014, och byggde också ett bibliotek.

Botaniska trädgården började anläggas 1922 och omfattar nu ca 10 hektar med ca 7500 arter från 225 familjer. Under sakkunnig ledning från Sören vandrade vi runt i trädgården med en fikapaus mitt på dagen. Efter fikat passade vi på att besöka de närbelägna växthusen som hade väl uppväxta kakteér och storvuxna palmer. Där fanns också några exemplar av Wollemia nobilis, som upptäcktes så sent som 1994 i en nationalpark nära Sidney i Australien.

Bland de lite mer ovanliga växterna som vi såg under rundvandringen i parken kan nämnas fina exemplar av Douglasgran, Pseudotsuga menziesii, ginkgo, Ginkgo biloba, mandel, Prunus amydalis, korstörne, Gleditsia tricanthos och kinesisk sekvoja, Metasequoia glyptostroboides. Trädgården hade också ett Dahliasortiment, som visade variationen av färg, höjd och form inom Dahliasläktet. På vägen ut passerade vi också en systematisk avdelning liksom ett sortiment av medicinalväxter och giftiga växter.

Frampå eftermiddagen sinade orken för de flesta av oss och vi sökte oss tillbaka till hotellet per spårvagn, en intressant resa. Eftermiddagen var fri för egna strövtåg innan vi i kvällningen samlades för ännu en trevlig, gemensam måltid.

Följande dag, lördag, vaknade vi upp till änuu en solig och fin dag. Förmiddagen var fri för egen disposition, där även den imponerande domkyrkan och den livliga och färgsprakande saluhallen säkert lockade många av oss till besök. Den pampiga nationaloperan var vacker belägen invid kanalen, som omger den äldsta staden. Parken i anslutning till operan var vackert planerat och välskött på ett sätt, som man numera sällan ser i Sverige. På eftermiddagen samlades vi för en promenad i parkområdet efter kanalen till Kronvalds park, en stor park på ca 12 hektar och Esplanade på ca 9 hektar. Båda dessa parker var välskötta med böljande gräsytor och uppvuxna träd. Bland de lite mer ovanligare träden kan nämnas en stor avenbok, Carpinus betulus och ett flertal olika valnötsträd, Juglans sp.

På vår sista kväll i Riga, lördagskvällen, var det en mängd musikarrangemang runt om i staden. Vi samlades för vår avslutande middag, som blev en lång sittning, så vi missade en stor del av arrangemangen, men skadan uppvägdes av att vi hade en trivsam samvaro runt borden. Morgonen därpå, återigen en fin och solig dag, samlades vi gör gemensam färd till flygplatsen och återresa till Umeå. När vi landade hemma i Umeå var vi alla nöjda med vår resa och den förträffliga och kunniga resledning som Sören och Tommy bestått oss med. Ett stort TACK till vår reseledning!

Vid tangenterna Stefan med support från Sonja

Bild 2 Bild 3 Bild 420140906_105547  P1000155 ResizedP1000159_1

P1000158 Resized P1000173 Resized

P1000191 rezisedP1000197 Resized20140906_121629Bild 6Bild 5