Studieresan 2017

Skrivet av arboretumnorr den 10 september 2017

En vacker septembermorgon styrde 3 bilar mot Örnsköldsvik och parkerade så småningom nere vid hamnen i staden. Där möttes vi upp av Örnsköldsvik stadsträdgårdsmästare Tommy Westin som hälsade oss välkomna och inledde stadspromenaden mot Badhusparken.

Där märker vandraren att Örnsköldsvik ligger en bit söder om Umeå. Till och med en äkta kastanj dolde sig bland buskarna. Vildaplar, bok, ask och vinrankor fanns i den spännande sluttningen nedanför badhuset. Där fanns också Manchurisk ask (Fraxinus mandschurica), kaukasisk vingnöt (Pterocarya fraxinifolia) och andra vackra träd. Efter en kaffepaus startade vi på torget med överraskningen att där stod två vackra exemplar av Turkisk hassel (Corylus corulna) En riktig raritet i en stadspark långt norrut. Parken som sträcker sig från torget upp mot muséet är anlagd med start mer än 100 år sedan. De höga pelarasparna fångar snabbt uppmärksamheten. Men parken omges av en mängd spännande och vackra planteringar. En rad med lönnar från japan och andra länder, stora almar, hassel, ek och rönn och björkar var fint placerade. Där fanns bänkar och rabatter med perenner och annueller som utropstecken.

En liten bit utanför stadsparken hade kommunen planterat barrträd på rad, mestadels olika Sibiriska ädelgranar (Abies sibirica) och även vitgran (Picea glauca), blågran (Picea pungens) samt några tallar. Träden bildar en häck som blir tät och bildar ett bra skydd och lä om tio år. Det fanns också ett lövräd planterat vid vägen m vi skulle gissa vad det var på långt avstånd. Sören gissade rätt på Kaukasisk vingnöt.

Efter en kort promenad till bilarna åkte vi på den relativt nyasfalterade vägen mot Järved.  Här anlade förre trädgårdsmästaren i Ö-vik, Ove Johansson, ett litet eget ”Järveds arboretum” i en lång stenrik sluttning från vägen ned mot Bottenviken. Han hade passat på att plantera en rad olika exoter. I en lista som vi fick presenterades bl.a. spektakulära arter som Sibiriskt korkträd (Phellodendron amurense), kinesisk sekvoja (Metasequoia glyptostroboides), tulpanträd (Liodendron tulipifera), solfjädertall (Sciadopitys verticillata), samt flera olika valnötsarter och hasselarter. Vi parkerade i sluttningen och fick erbjudande om att starta en jakt på att hitta träden i den nu uppväxande skogen där björkar dominerade med 10-12 meter höga träd.  Under den korta tid som vi var där lyckads vi hitta bl.a. hybridkatalpa (Catalpa erubescencs purpurea), avenbok (Carpinus betulus), kryptomeria (Cryptomeria japonica), robinia eller falsk acacia (Robinia pseudoacacia), hästkastanj (Aesculus hippocastanum) och några granar ex vis Nordmansgran (Abies nordmannia). Den sluttningen borde inventeras!

Efter vandringen i det fina solskenet tackade vi av Tommy med ett träd som han fick frakta hem i sin öppna sportbil medan vi sökte upp en restaurang för en sen lunch. Dagen i Ö-vik kunde summeras och de nio deltagarna var nöjda med vad de sett och med en bra guidning i fint höstväder.

IMG_28811 IMG_28821 IMG_28831 IMG_28851