Sibiriska lärkarna

Sibiriska lärkar

När SLU:s forskningsstation Röbäcksdalen i Umeå skulle tas i anspråk för ett vägprojekt ställde trafikverket välvilligt upp med personal och maskiner för att vi skulle kunna flytta de mest värdefulla träden ut till arboretet i Baggböle. Sammanlagt flyttades mer än 80 träd och buskar tvärs igenom Umeå under några veckor i november 2011. I försöksplanteringarna fanns bl.a 10 tätt planterade 30-åriga sibiriska lärkar, Larix sibirica, som härstammande från centrala Sibirien. Träden var i höjd mellan 15 och 18 m och trots att bedriften kändes ytterst osäker grävde vi upp tre av dessa och fraktade dem till arboretet i Baggböle under spektakulära former. Fyra år efter att de planterades föll tyvärr den frodigaste i en storm och tvivlet närmade sig. De övriga två stod pall för stormen men hade sen flytten sett döende ut. Efter ca 7 år hände dock något vi aldrig sett lärkar eller nordliga barrträd göra tidigare. De började att skjuta nya skott ifrån vilande knoppar under barken och idag ser de ut att trivas med sin nya plats.

I november 2011 kom flak lastaste med Larix sibirica från Röbäcksdalen.

Året innan flytten planterades ett bestånd av 37 st rysslärkar, Larix sibirica Ledebourii-Gruppen, då två år gamla och ca 40 cm höga på ett hygge som är tänkt att efterlikna ett brandfält, med stora mängder döda träd och död ved. Tillväxten är god och bilderna nedan visar år 2016 jämfört med 2023. Mammorna till dessa lärkar kommer från frö vildinsamlat i Lindovskaja-beståndet i Raivola/Roshchino, Ryska Karelen (som planterades 1738 med frö från Archangelsk-trakten). Vill ni höra vår föreståndare Johnny Schimmel berätta mer om dess historia kan ni klicka på bilden längst ned på sidan och sen luta er tillbaka.

Klicka på bilden för att komma till inspelningen där Arboretum Norrs föreståndare Johnny Schimmel berättar om de sibiriska lärkarna. Inspelningen är gjord av Per Asplund och innehåller ett stycke ur en guidning för denrologstundeter i Arboretet i Baggböle.