Japanska trädgården

Shirasawalönn (Acer shirasawanum)

Det sägs att en japansk trädgård är ett konstverk som skall betraktas ungefär som en tavla, där omgivningen utgör tavlans inramning. Här i Arboretet i Baggböle spelar älven, betongmurarna och de vackra gamla stenmurarna en ypperlig roll som ram till vår tolkning av en Japansk trädgård.

Liksom Japan på många sätt skiljer sig från resten av Östasien, både naturgeografiskt och kulturellt, skiljer Japanska trädgården sig också åt från de övriga delarna i arboretet. De arter som vi samlat i vår japanska trädgård är träd och buskar som växer vilt i Japans otillgängligaste bergstrakter. Några av dem dubbleras på andra håll i arboretets Sibirien eller Östasiendel, där de kan presenteras på ett mer naturnära vis. Här i Japanska trädgården vill vi istället samla dem och presentera dem på ett sätt som för tankarna till traditionell japansk trädgårdskonst.


Studerar vi japansk trädgårdskultur inser vi snabbt att både sten och vatten är viktiga inslag, och förutom att älven dånar i sin direkta närhet, har vi även konstruerat en bäckfåra som porlar genom trädgården. Den anträder i sluttningens topp och dansar sedan över stenmurarna för att slutligen mynna ut i en damm. Över dammen leder sedan den meditativa Zig-zag-bron oss till Fredrik Wretmans konstverket 8.11 som ni kan läsa mer om via länken.

Totalt finns här ett 100-tal träd, buskar, klätterväxter och perenner att beskåda. Om våren erbjuder slänten ovanför stenträdgården besökare på en fond av blommande bergskörsbär (Prunus sargentii) som ramas in i ett vågsvall av Kameleontbusken  (Actinidia kolomikta). Väl inne i stenträdgården hittas även blomprakt av rönnbärsapel (Malus toringo), ligustersyren (Syringa reticulata), svavelrhododendron (Rhododendron aureum), japanazalea (Rhododendron molle ssp. japonicum), och japansk rönn (Sorbus commixta) under första delen av sommaren.
På varsin sida om ingången till den japanska trädgården har vi planterat de två arterna av släktet Katsura, Cercidiphyllum. Den vanliga katsuran, Cercidiphyllum japonicum och den storbladiga katsuran, Cercidiphyllum magnificum. Ett besök till trädgården om hösten rekommenderas varmt, för just när Katsurans blad gulnar, och innan den tappar sina blad helt inför vintervilan så utsöndrar trädet en väldigt unik och söt doft. Doften är olika för alla men brukar liknas vid bränt socker, nybakat bröd eller kanel.

Japanska trädgården började anläggas 2012. Innan dess var det främst Fredrik Wretmans konstverk 8’11 som lockade besökare ner och in i den gamla turbinhallen till kraftverket som var i bruk mellan 1917-1958. (Läs mer om Baggböles historia här). Numer är det mycket mer liv i området. Växter, porlande bäckar, en stillsam spegeldamm med träbro, mossiga stenar och en strålande utsikt över Baggböleforsen skapar en avslappnande atmosfär och en plats att varva ner på. Inspiration har hämtats från Japan när det gäller design men självklart också när det gäller växtvalen.