

När man kliver genom entrén till arboretet vid Baggböle herrgård hör man bruset från forsen nedanför, samtidigt som man möts av den vackra utsikten över Umeå älvdal. Man befinner sig nu i Kvarnängen, en del av arboretet som skiljer sig mycket från övriga delar.
För att markera detta har området också fått behålla ett historiskt namn på platsen, vilket antyder att det legat kvarnar här en gång i tiden (du kan läsa mer om platsens historik under fliken baggböles historik ovan). En principiellt viktig skillnad mellan Kvarnängen och de övriga delarna av arboretet är att vi här även visar upp sk. kultivarer, d.v.s. sorter som är förädlade och/eller utvalda för sina egenskapers skull. Övriga delar har namn efter världsdelar och i dessa vill vi inte ha några kultivarer utan bara rena arter, helst från frö som är insamlat på plats i ett bestånd inom artens utbredningsområde.
Tanken i ”världsdelarna” är alltså att visa upp träden precis som de skulle möta en betraktare på plats och ställe där de hör hemma, medan vi i Kvarnängen gärna visar upp avvikande individer eller populationer av en art. Man skulle alltså kunna säga att vi i världsdelarna vill visa upp en mångfald av arter, medan vi i Kvarnängen också vill visa upp den stora variation som ofta finns inom det vi kallar en art. Ett exempel på sådan variation är t.ex. den stora mängd av varierande kronformer, bladformer och bladfärger som genom mutationer kan uppstå inom en art och skapa olika former, vilka sen kan förökas vegetativt och saluföras under olika sortnamn.

Kvarnängen är också tänkt att fungera lite som ett skyltfönster för de andra delarna i arboretet och till skillnad från träden och buskarna i resten av arboretet har många av exemplaren i Kvarnängen hamnat här enbart i syfte att vara vackra. Det är här gott om arter med vacker blomning, som t.ex. samlingen av asiatiska aplar i apellunden. Ytterligare en stor skillnad mellan Kvarnängen och övriga delar av arboretet ligger i skötseln, då vi försöker att sköta Kvarnängen ungefär som en traditionell parkanläggning, med gräsklippning och ogräsrensning.
Till vänster; Corylus avellana ‘Rote Zellernuss’, Rödbladig hassel.