Rosariet

Rosa majalis (Foecundissima-Gruppen) ‘Tornedal’

1981 började Rosariet anläggas och den första rosen som planterades var fylld kanelros från Tornedalen, Rosa majalis (Foecundissima-Gruppen) ‘Tornedal’. Under åttiotalet fylldes samlingen sedan på med b.la pimpinellros, Rosa spinosissima, örträskrosen, Rosa (Rugosa-Gruppen) ‘Örträsk’ och Bergros, Rosa pendulina ‘Ammarnäs’, som har kommit till Arboretum Norr via “Blomster-Lotta” i Ammarnäs.

Nästa stora plantering ägde rum 2004 med rosor från Tornio plantskola. Några av urvalet var; Nilsros (Rosa ‘Nilsros’), kempeleros (Rosa × malyi ‘Kempeleros’) som är en hybrid mellan Rosa majalis och Rosa pendulina, och Rugosa-ros ‘Therese Bugnet’ (Rosa (Rugosa-Gruppen) ‘Thérèse Bugnet’).

___________________________________________________________________

Rosröset- Klonarkiv för nationella genbanken

I slänten ned mot Rosariet i Kvarnängen finns det lokala klonarkivet för rosor inom Programmet för odlad mångfald, POM. Riksdagen beslutade år 2000 att Programmet för odlad mångfald skulle genomföras som ett verktyg för att förverkliga konventionen om biologisk mångfald genom att, som en nationell satsning, bättre bevara och nyttja landets kulturväxter

För rosornas del skedde en landsomfattande inventering av äldre kultursorter. Syftet med inventeringen var att finna och dokumentera rosor som har odlats i minst 50 år. Sorterna bevaras i en nationell genbank på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Alnarp. Förutom odling i genbanken har rosorna fördelats runt om i landet efter fyndplats och i Rosröset här i Arboretet i Baggböle växer alltså 12 st äldre rossorter som hittats i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. De här lokala klonarkiven fungerar som en backup till den nationella genbanken och de ska också vara publika, så att även allmänheten kan studera och njuta av dessa bevisat mycket odlingsvärda rosor.

1. Allan Carlssons Gula
2. Söråker
3. Örträsk
4. Kanelros
5. Nova
6. Skellefteå
7. Krokaträsk
8. Ugglarp
9. Tornedal
10. Minette
11. Kusmark
12. Norrbyskär
13. Mary Potter (Äppelträd)

Rosorna levererades under våren 2020 men med hjälp av sommarjobbande ungdom­ar hade vi redan förberett en slänt med planteringshål och stensättningar året innan. Här kan vi nu visa upp alla sorter bredvid varandra så att man får en bra översikt.

Idag har Nationella genbanken avtal med 24 trädgårdar runt om i Sverige som visar upp och berätta om köks- och prydnadsväxterna i genbanken, ofta i en historisk trädgårdsmiljö där växterna kommer till sin rätt. Som odlingsvärdar för de lokala klonarkiven fungerar museer, botaniska trädgårdar, trädgårdsskolor och kommunala anläggningar.