Japanska trädgården

Japanska trädgården, en stenträdgård med olika japanska arter. En damm med träbro och en konstgjord bäck, där vattnet får plaska ut över den hundraåriga stenmuren från kraftverkstiden, utgör hjärtat i installationen.

japanska tradgarden

Inom några år skall förhoppningsvis slänten ovanför själva stenträdgården erbjuda en besökare på våren en fond av blommande bergskörsbär, Prunus sargentii. På varsin sida om ingången till den japanska trädgården har vi planterat de två arterna av släktet Katsura, Cercidiphyllum. Den vanliga katsuran, Cercidiphyllum japonicum och den storbladiga katsuran, Cercidiphyllum magnificum.

Japanska Trädgården

Shirasawalönn (Acer shirasawanum)

Denna del av arboretet började vi anlägga 2012. Innan dess var det främst Fredrik Wretmans konstverk 8’11 som lockade besökare ner och in i den gamla turbinhallen till kraftverket som var i bruk mellan 1917-1958. Numer är det mycket mer liv i området. Växter, porlande bäckar, en stillsam spegeldamm med träbro, mossiga stenar och en strålande utsikt över Baggböleforsen skapar en avslappnande atmosfär och en plats att varva ner på. Inspiration har hämtats från Japan när det gäller design men självklart också när det gäller växtvalen.

Japanska trädgården skiljer sig något från de andra delarna i arboretet i både utseende och skötsel. Här finns förutom träd och buskar dessutom japanska perenner (rödmarkerade) för att ytterligare bidra till en vacker och besöksvärd miljö. Ett besök till trädgården på hösten rekommenderas, just när Katsurans blad gulnar. Innan den tappar sina blad helt inför vintervilan så utsöndrar trädet en väldigt unik och söt doft. Doften är olika för alla men brukar liknas vid bränt socker, sockervadd, kanel eller tårta.