Rosariet

Rosariet

Pimpinellros (Rosa spinosissima) från Evert Karlsson

Vårat rosarium började anläggas redan 1981, då var den första rosen att planteras fylld kanelros från Tornedalen, Rosa majalis (Foecundissima-Gruppen) ‘Tornedal’. Senare under åttiotalet fylldes samlingen på med b.la pimpinellros, Rosa spinosissima, örträskrosen, Rosa (Rugosa-Gruppen) ‘Örträsk’ och Bergros, Rosa pendulina ‘Ammarnäs’, som har kommit till Arboretum Norr via “Blomster-Lotta” i Ammarnäs.

Nästa stora planterings tillfälle kom med plantor från Tornio plantskola. Dessa planterades 2004 och innehöll flera spännande rosor. Nilsros (Rosa ‘Nilsros’), kempeleros (Rosa × malyi ‘Kempeleros’) som är en hybrid mellan Rosa majalis och Rosa pendulina, och Rugosa-ros ‘Therese Bugnet’ (Rosa (Rugosa-Gruppen) ‘Thérèse Bugnet’) för att nämna några.

Senaste tillskottet till samlingen är fylld pimpinellros även kallad finlands vita ros (Rosa spinosissima Plena-Gruppen) som är tagna som rotskott från Johnny Schimmels gård i Sörfors oktober 2013.

Vårat rosarium har som uppgift att fungera som genbank för bevaringen av framförallt lokala rossorter från norra delarna av Sverige.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kanadapoppel (Populus × canadensis)

 

Vid sidan om rosorna finns det förstås andra växter planterade, b la. står det en kanadapoppel, Populus × canadensis, som är en hybrid mellan virginiapoppel, P. deltoides och svartpoppel, P. nigra. Moderträdet till denna individ är en av dom stora popplarna som står framför Sävargården på Gammlia. Sticklingar togs därifrån 1982 och planterades i arboretet samma år. Detta träd är det som växt sig störst utav alla planterade träd i arboretet, det börjar närma sig 30 m i höjd och 70 cm i omkrets. Det finns också ett flertal andra träd med varierande kron­for­mer, blad­former och blad­färger i området.